Recepten

Komkommersoep
Weer eens wat anders !

Ingrediënten:

3 komkommers (snack)
of 2 grote
2 eetlepels bloem
25 gr. boter
3/4 liter water
2 x kruidenbouillon
2 eetlepels gesneden dille
1 beker zure room
peper en zout naar smaak

Bereiding:

Komkommers raspen,
boter smelten,
bloem erbij, goed roeren totdat het een papje wordt,
Dan aan dat papje 3/4 liter water toevoegen totdat het een soepje wordt.
Verkruimel de bouillon en erin doen,
Dan de geraspte komkommers erin,
10 minuutjes zacht laten pruttelen,
De zure room een beetje aanlengen met de soep en bij de soep doen.
Als laatste de dillen toevoegen.
Peper en zout naar smaak.

Smakelijk eten.


Aardperencreme

Ingrediënten
• 500 g aardpeer
• zout
• citroensap
• scheut room
• peper

Bereiding:
Was en boen de aardperen en kook ze in de schil in 5 à 10 minuten gaar in water met zout en sap.
Pel de aardpeer en pureer ze met een scheut room in de mixer.
Op smaak brengen met peper en zout.
Lekker bij geroosterd vlees. (en uit ervaring: zalig bij spruitjes!)

Recept van Patricia Graumans.

Appeljam met kruiden
1 kilo Appelen
250 gram Suiker
1 zakje Geleipoeder
3 Kruidnagels
1 Kaneelstokje
Gemberpoeder
klein stukje Foelie

Maak de potten goed schoon en steriliseer ze 10 minuten in kokend water. Ondersteboven uit laten lekken op een schone theedoek.
Zet de appelen met schil en klokhuis op met een bodempje water en de specerijen. Laat ze samen zachtjes trekken tot de appelen gaar zijn.
Zeef de massa.
Zet het gezeefde moes op en kook het in tot ¾ van het oorspronkelijke volume.
Meng de suiker met het geleipoeder en voeg dit toe aan de moes, samen met eventueel nog wat extra kaneel en gemberpoeder.
Controleer vrij vlug de dikte en giet de jam direct in de schone potten en sluit ze af.

Recept van Patricia Graumans.

Perenjam speciaal

1 kilo Peren (schoongemaakt gewogen)
3 dl Witte wijn
Kaneelstokje
2 Kruidnagels
klein stukje Foelie
beetje gemalen Gember
250 gram Suiker
1 zakje Geleipoeder

Maak de potten goed schoon en steriliseer ze 10 minuten in kokend water. Ondersteboven uit laten lekken op een schone theedoek.
Zet de wijn op met de specerijen en laat het 10 minuten trekken. Meng de suiker met de geleipoeder en voeg dit aan de wijn toe en laat de suikerstroop wat inkoken.
Snijd de peren in stukjes en voeg deze toe.
Kook de peren gaar en kook de jam in tot de goede dikte.
Giet de jam heet in de potten en sluit ze af.

Recept van Patricia Graumans.

Peren op Rum (bewaren met alcohol)

Voor 2 Weckpotten, inhoud 0,5 liter

6 Stoofpeertjes
300 gram Suiker
1 liter Rum
2 Kaneelstokjes
enkele Kruidnagels


Maak de potten goed schoon en steriliseer ze 10 minuten in kokend water. Ondersteboven uit laten lekken op een schone theedoek.
Schil de peren. Niet doorsnijden en het steeltje eraan laten zitten. Bestrooi de peren met de suiker en laat ze minstens 24 uur staan.
Verwarm ze dan heel zachtjes in deze stroop. Alleen water toevoegen als dit perse moet. Laat ze ongeveer 30 minuten stoven. Laat ze daarna afkoelen.
Meng de stroop met een beetje rum.
Leg de peren in de potten met een kaneelstokje en een paar kruidnagels. Overgiet ze met de suikerstroop en de rum. Sluit de potten goed af.
Laat de peren zeker 4 maanden in de rum staan.

Recept van Patricia Graumans.

Courgettes in zoetzuur (inmaakrecept)

Voor 1 Weckpot inhoud 1 liter

1500 gram Courgettes
950 ml Inmaakazijn (Broeders)
950 gram Suiker
2 Kaneelstokjes
8 Kruidnagelen
Dragon


Maak de pot goed schoon en steriliseer hem 10 minuten in kokend water. Ondersteboven uit laten lekken op een schone theedoek.
Zet de azijn met de suiker en de kruiden op en kook het samen tot een lichte stroop.
Schil ondertussen de courgettes en snijd ze door. Verwijder het zaad. Snijd de courgettes in plakjes.
Als de azijn een lichte stroop is, de courgetteplakjes in de pan erbij doen en zachtjes verwarmen totdat de plakjes gaar en doorschijnend zijn. Haal ze uit het vocht en laat ze uitlekken. Doe de plakjes in de pot, eventueel met verse dragon.
Het vocht koken tot het stroperig is en over de courgettes gieten, inclusief de specerijen.
Het zoetzuur af laten koelen en afdekken. Minstens een maand laten trekken.

Recept van Patricia Graumans

Indisch zoetzuur van komkommers (inmaak recept)

Voor 6 weckpotten, inhoud 450 gram

8 mooie komkommers
250 gram sjalotten
5 teentjes knoflook
3 dunne sprieten sereh
3-4 el. Olie
5 schijven djahé (Gemberwortel)
400 gram suiker
1,5 dl. Azijn
3 tl. Zout
7 rode lomboks


Was de komkommers en halveer deze. Verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommers in kleine blokjes. Uit laten lekken in een vergiet.
Pel de sjalotten en de knoflook en snijd deze klein. Was de sereh en snijd (of knip) deze in heel dunne ringen. Was de lomboks en snijd ze doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in sliertjes.
Verhit de olie in een grote braadpan. Voeg de fijngesneden sjalotten en knoflook toe en bak ze onder voortdurend omscheppen glazig (niet bruin!). Voeg de ringetjes sereh en de schijfjes djahé toe, samen met de suiker, de azijn en het zout. Breng het geheel aan de kook met het deksel op de pan. Laat de massa goed doorkoken.
Voeg de uitgelekte stukjes komkommer en de sliertjes lombok toe aan het kokende mengsel en roer goed door. Controleer of de suiker goed is opgelost.
Laat de massa even goed doorkoken en schep dan de stukjes komkommer met vocht over in goed schoongemaakte potten. Zorg ervoor dat de stukjes komkommer goed onder het vocht staan. Goed afgesloten zijn deze potten 6 maanden houdbaar.
Lekker bij rijsttafel, barbecue en vleesgerechten.

Recept van Patricia Graumans.

1 opmerking:

  1. Leuke recepten Patricia,
    Laat de zomer maar komen,dan kunnen we deze recepten gaan uitproberen.Alleen met aardperen heb ik slechte ervaringen en vooral in combinatie met spruiten.

    BeantwoordenVerwijderen